I går ville jag överraska Johan med en trerätters. Det tog bannemej hela dagen. Lite bus och lek med Marlon kom emellan. Även ett och annat blöjbyte, men skam den som ger sig. När Johan kom hem strax efter halv sju stod all mat klar. Det gäller att göra det man är bra på!
Vackra pioner på köksbordet!
En laxceviche med ananas och gurka.
Lammytterfilé med potatisgratäng med chevre. Till det serverades en något översaltad coleslaw. =)
Lakrits/kolapaj med lakrits och limemarinerad ananas.
Allt blev riktigt bra och efterrätten blev en succé. Supergott! Kanske en blivande klassiker i vårt hem. Jag tycker om att laga mat men att göra desserter och sött till kaffet är det jag gillar mest. Jag skulle aldrig kunna bli varken konditor eller kock då jag är extremt noggrann och lackar ur totalt om någonting går snett och då menar jag om något till exempel skulle ramla isär eller rinna ut på tallriken. Allt ska vara tip top.
Jag har lovat att lägga ut receptet på lakrits/kolapajen här så jag gör det.
Receptet är hämtat ur boken Lakrits, Mint och Choklad av Elisabeth Johansson.
Here we go:
Sockerdeg till pajbotten:
100 gram smör, kallt
2 dl florsocker
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
0,5 tsk vaniljsocker (jag använde vaniljpulver istället)
1 ägg
Lakritskolafyllning:
225 gram smör
1,5 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker (även här använde jag vaniljpulver istället)
1,5 msk lakritsgranulat eller lakritspulver (jag använde pulver)
Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Blanda hastigt ihop allt det andra, arbeta ihop till en smidig pajdeg och förvara i en plastpåse en timme i kylen.
Sätt sedan ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och fodra en pajform, cirka 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt in i frysen en timme. Fodra med aluminiumfolie för att hålla kanterna på pajdegen uppe. I boken står det att man ska fylla upp med gula ärtor, men några sådana har man kanske inte liggande hur som helst. Jag pressade foliet och lade i en tallrik. Det funkade utmärkt det med.
Sätt in formen i cirka 15 minuter (vanlig hederlig ugn, lite längre)
Koka kolan medan formen kallnar. Smält smör i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sedan socker, sirap, grädde och kakao. Koka försiktigt till en temp på 120 grader. Rör om då och då så det inte bränner fast. Tillsätt vaniljpulver och lakritspulver allra sist. Häll upp kolan i pajskalet, låt svalna. Förvara pajen i kylen.
Servera gärna med frukt eller bär.
Lite mäck med denna paj men så värt det!
Idag ska mina snälla arbetskamrater få smaka en bit.
9 kommentarer:
Åh exakt, men nu fungerar frysen iaf,hehe så får vi se hur länge det håller denna gång;)
Jisses vad smaskens allt ser ut att vara, kan inte du komma hit o överraska oss lite med;)
Mums, vilken meny! Är lite nyfiken på hur du gör potatisgratängen? Lägger du chevre ovanpå istället för vanlig ost?
Linda: Kanske skulle börja med utkörning!!
Angelica: Jag kokar upp potatis, lök och grädde i en kastrull tills det börjar mjukna, då lägger jag i chevrén och kokar upp allt och bakar av resten i ugnen. Det blir alltid riktigt bra. Krämigt och fint!!
MEN.. va fint du har gjort det :)
Det ser ju perfekt ut..
Sköt om er!
Kram
WOW, jag är imponerad. Inte bara över den goda maten utan över bedriften att fixa allt det här samtidigt som du har hand om Marlon :-) Well done!
Det gjorde du bra!!! :)
Viktoria: Ja, det blev riktigt bra! Kram
Alexia: Tack, dina ord värmer. Du vet ju hur det är med ett yrväder hemma. Kram på dig
Jenny: Tack!
Låter MUMS! Måste testa :-)
Angelica: Det tycker jag verkligen du ska göra!
Skicka en kommentar