måndag 7 mars 2011

Fika deluxe

Att ha sex mammor med bebisar på besök kan vara intensivt. Det var barn både högt och lågt och fikandet fick ske i olika faser och på lite olika platser i huset. Jag bjöd först på nybakta scones och levainbröd med hemmagjord hallon/chokladmarmelad och ost. 

Sedan kom det söta fram och jag spenderade hela jäkla dagen igår med att göra macarones för första gången. Shit, vilket jobb. Skålla, mala och sikta mandlar som tog tid. Chokladkrämen som ska vara mellan tog tre timmar, marängen skulle efter sprits på plåtar vila i minst en timme för att sedan gräddas i 20 minuter. Jag hade sex plåtar med små maränger som skulle gräddas för att sedan vila igen och läggas mellan. 

Kanske blev de inte jordens snyggaste macarones, men fy f*n rent utsagt vad goda de blev. Väl värt allt jobb. 


Jag bjöd även på min favorit, Key Lime Pie. Gjorde dem i små platta muffinsformar och det blev bra portionsmässigt. Himmelskt goda. 


Det blev nästan 60 stycken macarones och ett tiotal gick åt till mammorna, vad ska jag göra med resten? Synd om mig som måste äta upp allihop. Johan är nog beredd att hjälpa mig. Kanske tar jag med mig några till jobbet i morgon. 


I morgon är det ju annars fettisdagen, ska jag månne äta årets första semla?

Nu befinner det sig ett stilla lugn i vårt lilla hus. Marlon leker i sitt tält och själv väntar jag på att Johan ska komma hem så vi kan äta lite kvällsmat. Inte för att jag är så hungrig efter eftermiddagens mastodont-fika. Det är kul att ha folk hemma men som värdinna hinner man inte riktigt prata med alla ordentligt. Marlon har varit extra klängig i mina ben och vill bli upplyft hela tiden. Hoppas det går bättre att somna i kväll.

I morgon är det som sagt jobb igen. Veckorna rusar iväg. Helt sjukt.

4 kommentarer:

Norpan sa...

Åh herre gud! Det kan man verkligen kalla fika! :D Men vad gott! Kan man beställa catering av dig? ;) Verkade lite omständigt med de där macarones eller vad de hette :) Tvivlar inte på att de var gudomligt goda. Det hördes på ingredienserna! Mums! Vad duktig du är! Men kan tänka mig att du kommer att somna gott ikväll :) Jag ska definitivt äta semla imorgon, min tredje i raden för i år. Vi blir bjunda på jobbet :)Kram!

Mallis in real life sa...

Norpan: Jag somnade som en stock i går kväll. Marlon har dock väckt mig ett par gånger. (som vanligt)

Catering kanske inte vore så dumt. =)

Det blir nog en semla för mig också. Tror jag...

Kram

Jenny sa...

Wow vad du har bakat!! Ja, egen cateringfirma skulle du kunna starta....en liten pa sidan av ditt jobb kanske. Baka pa begar av vanner o bekanta som ska ha kalas, brollop etc..lite extra pengar ;))
Kan du ge mig ditt recept pa key lime pie?

Mallis in real life sa...

Jenny: Jag tror catering tar mycket tid, men det skulle vara kul. =)

Key Lime Pie:

200 gram digestivekex
100 gram smält smör

1 burk kondenserad mjölk (400 gram)
4 äggulor
5 lime (saften och rivet skal)

Blanda kondenserad mjölk, äggulorna och saften och skalet av alla lime. Låt stå i en timme, sila sedan av i en finmaskig sil.

Krossa kexen och blanda med smält smör. Baka av i pajform på 175 grader i cirka 10 minuter.

Låt digestive-formen kallna, häll sedan i blandningen av lime, kond. mjölk och ägg. Baka av i 15 minuter i 175 grader.

Good to go. Svingott..

Kram